Verhuizen, wat doe je met de badkamer? - VerhuisAdvies.nl

Hoe je je nieuwe stulpje “stroom efficiŽnt” maakt


Wanneer je een nieuw huis koopt, heb je meteen een aantal klussen te doen. Zo ga je waarschijnlijk wel wat muren schilderen of leg je een nieuwe vloer. Maar wist je dat dit ook het ideale moment is om je nieuwe huis wat efficiŽnter te maken op het gebied van energie? Je huis is nu nog leeg, dus kun je sneller en gemakkelijker aanpassingen maken die je heel wat stroom kunnen besparen en die goed zijn voor het milieu.

1.      Vloerisolatie 

Nu je nieuwe stulpje nog leeg is, is dit het ideale moment om eens te kijken naar vloerisolatie. Je hoeft er geen hele verbouwingen voor te doen, maar als je een nieuwe vloer gaat leggen is het wel iets waar je rekening mee kunt houden. Vooral bij laminaat kun je heel wat energie besparen als je kiest voor de juiste onderplaten. Zeker het overwegen waard, want je verdient je vloer vaak al binnen enkele jaren terug.

 

2. Controleer stopcontacten en aansluitingen 

Verouderde stopcontacten kunnen soms problemen opleveren. Dat geldt niet alleen voor dingen als het veroorzaken van kortsluiting: verouderde spoelen in bijvoorbeeld dimmers kunnen ook extra energie kosten. Vervang stopcontacten, zeker als ze niet zijn voorzien van randaarde. Als dimmers te oud worden kun je dat in veel gevallen horen, want dan produceren ze een zoemtoon als je ze langzaam draait.

 

3. Nieuwe apparaten?

Koop je nieuwe apparaten nu je verhuist? Dan is dit ook een goede manier om meteen over te gaan naar energiebesparing. Vaatwassers, wasmachines, diepvriezers, koelkasten, magnetrons… allemaal zijn ze tegenwoordig voorzien van energie labels. Zit er in jouw nieuwe huis bijvoorbeeld een oude oven, dan is de kans groot dat hij wel 2x zoveel energie verbruikt dan een moderne oven! Door het kiezen van energiezuinige apparaten bespaar je jezelf heel wat energiegebruik.

 

4. Lampen vervangen

Vaak nemen oude bewoners hun armaturen mee als ze die mooi vinden. Maar er blijven altijd wel lampen achter in het huis die jij kunt gebruiken. Verder neem je natuurlijk ook je eigen lampen en mooie armaturen mee naar je nieuwe huis. Dit is het juiste moment om al die lampen eens te vervangen voor spaarverlichting. Hiermee bespaar je heel wat energie en je bent nu waarschijnlijk toch al bezig om overal verlichting te installeren. Het is dus wel zo praktisch om dat te combineren!

 

5. Tocht tegengaan 

Controleer je nieuwe huis meteen bij elk kozijn op tocht. Dat geldt voor zowel ramen als deuren. Mocht je denken dat kunststof kozijnen niet tochten, dan kom je nu van een koude kermis thuis: elk kozijn tocht wel wat. Dit geldt wel sterker in oudere huizen. Gelukkig kun je teveel tocht tegengaan door middel van tochtstrips. Een kleine investering, maar het kan je heel veel verloren energie besparen. Ga je verhuizen naar nieuwbouw, dan is er waarschijnlijk nauwelijks sprake van tocht.

 

Met deze vijf praktische tips maak je je nieuwe stulpje in een klap een stuk efficiŽnter als het gaat om energieverbruik en energieverlies. Je kunt dit soort dingen het beste doen nu je toch bezig bent met opknappen en inrichten. Ben je eenmaal volledig gesetteld, dan komt het er vaak niet meer van en blijf je dus lange tijd teveel betalen voor je energie. Door meteen te letten op deze kleine aanpassingen om stroom te besparen, kun je al snel tientallen euro’s per jaar besparen.