Verhuizen, wat doe je met de badkamer? - VerhuisAdvies.nl

Verhuizen na een scheiding: wat mag wel en wat mag niet   


Een scheiding wordt door veel mensen ervaren als een rit in een emotionele achtbaan. Je moet immers weer een nieuw ritme en leven opbouwen nu het gezin in de vertrouwde samenstelling niet meer bestaat. Wat tijdens een scheiding vaak voor nog meer onrust en stress zorgt, is een verhuizing. Hiermee laat je ook nog eens je oude vertrouwde plekje achter waar je je altijd thuis hebt gevoelt. Verhuizen kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat jullie het huis moeten verkopen, of omdat je partner in het huis wil blijven wonen en jou heeft uitgekocht.

 

Verhuizen waarheen je wilt

 

Als jullie geen kinderen hebben, staat het je vrij om te verhuizen waarheen je wilt. Maak met je ex-partner goede afspraken over praktische zaken zoals de verhuiskosten, verdeling van jullie gemeenschappelijke bezittingen (vooral ook die met veel emotionele waarde) en of jullie gezamenlijk inpakken of alleen.

 

 

In een bepaalde situatie heb je ook geen toestemming nodig van je ex-partner om te verhuizen als jullie wel kinderen hadden. Dit is het geval als jullie niet getrouwd waren maar alleen samenwoonden en jullie niet geen gezamenlijk gezag over de kinderen geregeld hebben. Ook al heeft je ex-partner de kinderen wel erkend, dan heb alsnog geen toestemming nodig om te verhuizen.

 

Verhuizen met kinderen

 

Hebben jullie wel kinderen en hebben jullie hier gezamenlijk gezag over, dan heeft je ex-partner wel degelijk iets te zeggen over een eventuele verhuizing. Meer informatie hierover vind je op deze website, maar we geven hier een korte uitleg. Onthoud overigens dat een goede begeleiding van kinderen voorafgaand, tijdens en na een verhuizing erg belangrijk is!

 

Toestemming nodig voor de verhuizing

 

Tijdens de echtscheidingsprocedure heb je er waarschijnlijk niet met je ex-partner over gesproken, omdat dit toen niet aan de orde was of omdat je niet wist dat dit ook een belangrijk punt is om afspraken over te maken. Over een verhuizing ligt dan ook vaak niets vast in het ouderschapsplan. De band met je ex-partner zal altijd blijven bestaan door jullie kinderen en de meeste ouders vinden dan ook dat de ex-partner een rol moet blijven spelen in het leven van hen, maar soms kan dit een nieuw leven in een andere woonplaats opbouwen in de weg staan.

 

Wil je namelijk naar een andere woonplaats verhuizen met jullie kinderen, dan moet je ex-partner hiervoor toestemming geven. Vooral de afstand tussen de huidige woonplaats en de plaats waar je heen wilt verhuizen is hierbij van belang. Voor je ex-partner zal een kleine afstand immers waarschijnlijk niet echt een probleem vinden.

 

Verhuizen met toestemming van de rechter

 

Komen jullie er samen niet uit en geeft je ex-partner geen toestemming? Dan kun je bij de rechtbank een verzoek indienen om vervangende toestemming van de rechter. De toestemming wordt alleen toegewezen wanneer voldaan wordt aan een aantal criteria, zoals een noodzaak om te verhuizen, de rechten van de andere ouder en de kinderen op onverminderd contact met elkaar in een vertrouwde omgeving, hoe jullie de zorgtaken verdeeld hebben en dit in de toekomst verwachten te doen en de mate waarin de verhuizing is doordacht en is voorbereid.