Verhuizen, wat doe je met de badkamer? - VerhuisAdvies.nl

Verhuizen? Maak je huis meteen ecologisch verantwoord!


 

Als je gaat verhuizen, kom je in een leeg nieuw huis terecht. Natuurlijk zorg je voor een goede voorbereiding en heb je een checklist van wat er moet gebeuren.

Dit is hét moment om allerlei klussen te doen, zoals behangen of een nieuwe vloer leggen. Maar heb je er weleens over nagedacht dat dit ook het ideale moment is om je huis ecologisch verantwoord te maken?

Juist wanneer je aan het verhuizen bent, is het een mooie tijd om te zorgen dat je minder stroom en water zal gaan gebruiken.

1. Ramen en deuren

Als je gaat verhuizen, kijk je natuurlijk de ramen en deuren even na:

-    Zit er enkel glas in? Vervang dit voor dubbel glas.

-    Sluiten de ramen goed en naadloos? Zo niet, stel dan de ramen opnieuw af of plak tochtstrippen in het kozijn.

-    Sluiten de deuren goed en naadloos? Zijn er kieren, dan dicht je die met tochtstrippen.

-    Controleer de onderkant van de deur. Als deuren niet helemaal goed op de vloer aansluiten (en dat doen ze vrijwel nooit!), bevestig er dan een tochtborstel onder.

 

2. Isolatie 

Een verhuizing is ook een goed moment om (kleine) verbouwingen te doen. Check of er isolatie aanwezig is. Zo niet, dan is het goed om een isolerende laag aan te brengen. Hiervoor kun je in zelfs subsidie van de overheid aanvragen! Isoleer in elk geval de belangrijkste leefruimtes. Dit verhoogt ook nog eens de waarde van je huis en je bespaart heel wat energie.

 

3. Installeer een waterontharder

 Een waterontharder is best een hele uitgave, maar hij verdient zich al vrij snel terug. Het water wordt, waar het je huis binnenkomt, onthard doordat er mineralen zoals kalk uit gehaald worden. Je apparaten gaan minder snel stuk, je bespaart energie omdat apparaten met kalkaanslag minder zuinig worden én je hoeft geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken.

 

4. Cv-ketel checken

 Verouderde Cv-ketels zijn over het algemeen absoluut niet ecologisch verantwoord. Is de ketel in je nieuwe woning ouder dan 7 jaar, dan kun je hem beter vervangen. Verder is het goed om je ketel (of je nu een nieuwe koopt of de oude laat zitten) te laten reinigen en te optimaliseren voor jouw huishouden. Sowieso is het verstandig om de ketel even te laten checken door een professional, hij kan namelijk ook de uitstoot van koolmonoxide vaststellen.

 

5. Vervang alle lampen in huis

 Ga je verhuizen, dan is dit het ideale moment om overal over te stappen op LED. Je bent nu toch bezig om overal je eigen lampen te monteren, dus het is een kleine moeite. Wist je dat je ook halogeenlampjes kun vervangen voor LEDs zonder dat je een nieuwe fitting nodig hebt? De G9 LED lampen zijn bijvoorbeeld zo ontwikkeld dat ze passen in de halogeenfitting G9. De lampjes besparen wel 70% van de energie die je gebruikt met halogeen.

Het aanpassen van je woning kun je het beste doen als je op het punt staat om te verhuizen. Dit is het moment dat je nog geen meubels en spullen in de weg hebt staan en waarschijnlijk ben je toch al bezig met allerlei klusjes. Het is dan een veel kleinere moeite om deze veranderingen door te voeren dan wanneer je al helemaal gesetteld bent. Ga je verhuizen? Maak je huis dan meteen ecologisch verantwoord!